NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

tisdag 20 december 2016

slutsatser

Lab 1: kalkvatten

1. Jämför resultatet med frågeställningen och dra välutvecklade slutsatser med koppling till kemiska modeller och teorier.

Det som händer när man blåser i sugröret ner i kalkvattnet är att man tillför koldioxid till kalkvattnet och kalkvattnet blir grumligt. Det blir grumligt eftersom kalk är reagens till koldioxid. Kalkvatten är en lösning av kalciumhydroxid (den kemiska formeln är Ca(OH)2 och det här är kalk) i vatten. När kalciumhydroxid löser sig i vatten så separeras ämnena Ca2+ vilket är en positivt laddad kalcium jon, och hydroxidjoner som är negativt laddade joner. I kalkvattnet så är vattnet i flytande form och de andra ämnena är lösta i vattnet. När man tillför koldioxid i gasform så blir det en kemisk reaktion och då bildas kalciumhydroxid (2CaCO3). Kalciumhydroxid är en salt i fast form. Det kommer också finnas vanligt vatten. Det är det ämnet som är vitt och det löser sig inte i vattnet så då blir vattnet grumligt. En reagens är ett ämne som används för att visa förekomsten av ett annat ämne. Ett annat exempel på en reagens är Silverjoner som är reagens på kloridjoner. 



Ca2+ + OH- + CO2 ———> CaCO3 + H2O  






                                                                                                          



  












2. Välutvecklade resonemang om resultatets rimlighet med tanke på felkällor

Det här resultatet är väldigt trovärdigt eftersom det har bevisats grundligt att kalk är reagens på koldioxid. Det är någonting som forskare är väldigt säkra på och det här experimentet används ofta inom undervisning för att visa att kalk är reagens till koldioxid. Alla i klassen fick också samma resultat och då blir resultatet ännu mer trovärdigt. 

3. Ge förslag på hur undersökningen kan förbättras. 

Kalkvattnet som vi använde i experimentet var nästan slut och det var därför redan lite grumligt innan vi tillförde koldioxid. Då blev det lite svårare att se något resultat eller någon skillnad på kalkvattnet innan vi tillförde koldioxid och efter vi tillförde koldioxid. Förbättringen vi hade kunnat göra är att använda kalkvatten som var genomskinligt och inte grumligt. Vi hade kunnat blanda nytt kalkvatten som både vi och mina andra klasskompisar kunde använda. 
Vi hade också kunnat diska utrustningen innan vi använde den eftersom vi inte kan vara säkra att de innan oss hade diskat utrustningen ordentligt. 

4. Visa på nya tänkbara frågeställningar att undersöka. 


Eftersom den här laborationen testar reagens med kalk och koldioxid så hade det varit intressant att göra en laboration med några andra ämnen som är reagens till varandra. Som t.ex syrgas och vätgas och silverjoner och kloridjoner. Man hade också kunnat undersöka hur andra ämnen reagerar med kalkvatten, som t.ex syrgas. 



Lab 2: släcka eld med koldioxid

1. Jämför resultatet med frågeställningen och dra välutvecklade slutsatser med koppling till kemiska modeller och teorier. 

Det som händer är att det bildas koldioxid som släcker ljuset. Bakpulver består av olika ämnen, bland annat bikarbonat, någon form av syra och någon ämne som står emot fukt. Så länge bakpulvret är torrt så kommer det inte ske någon kemisk reaktion. Men när man blandar vatten med bakpulver så kommer ämnena i bakpulver reagera med varandra, man kan säga att de reagerar med sig själv, och då kommer både en salt och koldioxidgas att bildas. Den andra vätskan som vi också blandar med bakpulvret är ättika. Vi har den vätskan för att skynda på processen och ättikan reagerar också med bikarbonat och då bildas natriumacetat (NaCH3COO) vatten (H2O) och koldioxid(CO2). Koldioxid är en väldigt tung gas och därför stannar den i e-kolven tills det blir så mycket gas att det ”svämmar över”, det är därför vi håller för öppningen på e-kolven så att ingenting går till spillo. Man kan inte se koldioxiden man när man höll för öppningen så kunde man känna den. Eftersom det är en tung gas så kunde vi hälla ut den på ljuset. Den tunga koldioxiden la sig då över ljuset som ett lock och då slocknade ljuset eftersom det inte fick något syre. På samma sätt används en koldioxid-brandsläckare för att släcka bränder. 
Bikarbonat är en karbonat vilket innebär att den kan bilda koldioxid.

NaHCO3 + CH3COOH ---> NaCH3COO + H2O + CO2.

bakpulver + H2O + ättika (CH3COOH) ———> CO2 + NaCH3COO













Bakpulvret reagerar med sig själv och det bildas koldioxid.





















ljuset slocknar.















2. Välutvecklade resonemang om resultatets rimlighet med med tanke på felkällor

Det här resultatet är väldigt rimligt eftersom koldioxid är bevisat att vara en tung gas och på så sätt så är det väldigt rimligt att ljuset slocknar. VI vet också att det bildas koldioxid när bakpulvret (bikarbonat och syra) kommer i kontakt med vatten och reagerar med sig själv så bildas det koldioxid. Det enda felkällorna som skulle kunna förekomma är att det kommer med vätska när man häller koldioxidgasen på ljuset eller att man inte täppte igen e-kolvens öppning tillräckligt noga när det bildades koldioxidgas och då har allt redan läckt ut när man skulle släcka ljuset. 

3. ge förslag på hur undersökningen kan förbättras

Min undersökning gick väldigt bra men det som skulle kunna förbättras är att vi kunde ha jobbat lite snabbare då vi skulle hälla ut koldioxid gasen så att mindre koldioxid hade gått till spillo och vi hade kunnat hälla mer på ljuset och fått ett tydligare resultat. 

4. Visa på nya tänkbara frågeställningar att undersöka.

Vi hade kunnat testa släcka en eld med en koldioxidbrandsläckare för att se hur det här experimentet kan användas i vardagen.
Vi hade också kunnat testa att ha ljuset i en större behållare eller ingen behållare alls för att se hur det påverkar resultatet. 


tisdag 6 december 2016

10 frågor

Chaudia chien s’appelle Patou?

Chaudia aime Samir?

Thomas aime Chaudia?

Thomas est Français?

Chaudia aime Thomas?



Qu’est-ce que appelle Chaudia chien?

Qu’est-ce que appelle le café?

Qu’est-ce que appelle Samir famille?

Qui aime Samir?

Qui aime Claudia?