NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

söndag 18 oktober 2015

Svampar

Minns du?

1. Svampar gör mycket nytta, de bidrar till nedbrytningen av döda löv på hösten och är föda till bl.a sniglar, skogsmöss och ekorrar.Vissa mögelsvampar som man ollar använder man till läkemedel som t.ex Penicillin och vitaminer. Man kan också äta vissa svampar.

2. Vissa svampar är giftiga och man kan till och med dö av vissa. Några får man bara ont i magen och kräks av medan man Kan få hallucinationer av andra. Men den farligaste är det giftet som slår ut kroppen reningssystem. Man kan inte leva utan ett reningssystem. Svampar kan också växa i hus och då kan man behöva riva hela huset och sanera området vilket kan kosta väldigt mycket pengar. 

3. a) Den del av svampen vi plockar är fruktkroppen som bara är en jätte liten del av svampen. Själva svampen finns under marken, det är mycelet och det kan vara flera kilometer långt.                                           b) Fruktkroppens uppgift är att sprida svampens sporer som kan finnas mellan skivorna på skivlingar, på taggarna på tagg svampar, i rören på rörsoppar och på andra ställen på andra sorters svampar.

4. När en svampspor har grott så bildas svamptrådar och sedan mycel. När mycelet blivit tillräckligt stort och det är lagom varmt och fuktigt så börjar fruktkroppar bildas.

5. Jästen innehåller jästsvampar. När de använder socker till att göra energi så koldioxid och etanol och när man bakar så sväller degen upp med hjälp av koldioxid gasen. Det är vad Jäst gör för nytta i deg.

6. kulmögel är en skadesvamp eftersom den sätter sig på maten och gör att den möglar. Fotsvamp är också en skadesvamp eftersom den växer in i huden på undersidan av våra fötter.

7. Två exempel på matsvampar är karl-jonan och kantareller, de är inte giftiga och därför kan man äta dem.

8. Två exempel på giftsvampar är spindelskivling som är dödlig och flugsvamp.

9. En svamp som en snigel har ätit på behöver inte vara ätlig eftersom att vissa sniglar och insekter inte påverkas av giftet i svampar. Alltså kan en svamp en snigel ätit på vara giftig men snigeln påverkas inte.

10. Om jag skulle hitta vitt ludd nere i marken så kan det vara mykorrhitza som det kallas när svampar lever i och på växters minsta rötter. Det kallas att växten och svampen lever i Symbios. 

11. Svampar kan skaffa sig näring på tre olika sätt. De kan leva som nedbrytare och då få näring av material de bryter ner som t.ex döda växt och djurdelar. De kan också leva som parasiter och ta näring från andra levande varelser som t.ex honungsskivlingen som sätter sig direkt på trädet och tar näring ifrån det. Men svampar kan också leva i symbios med växter eller grönalger.

12. Man delar in lavar i grupperna busklav, bladlav och skorplav. Busklaven ser ut som en buske och kan antingen växa som en buske eller växa på en gren. Bladlaven går att peta loss från underlaget eftersom den sticker upp från underlaget. Men skorplaven sitter hårt fast på underlaget och det följer oftast med om man ska peta loss den.

Förstår du?

1. Svampar tillhör inte växtriket eftersom att de inte har det gröna ämnet klorofyll i sig. En organism måste ha klorofyll i sig för att räknas som en växt och svampar har inte klorofyll i sig, alltså är svampar inte växter.

2. Större delen av svampen ser vi inte eftersom att den är nere i marken. Det kallas för mycel. Den lilla delen vi ser kallas för fruktkropp och den är till för att sprida sporer. Men själva svampen kan sträcka sig flera kilometer under markytan.

3. Det finns olika typer av svamp gifter. Det mins skadliga ger dig bara ont i magen och du kan kräkas, det giftet finns i bl.a vissa riskor och kremlor. Men i bl.a vissa flugsvampar finns ett gift som gör att du blir yr, får huvudverk och kan få hallucinationer. Det är ett väldigt farligt gift. Men det farligaste är det giftet som finns i spindelskivlingar, det verkar inte fören några dagar efter du har ätit svampen och slår ut kroppens reningssystem. Man kan inte leva utan reningssystemet och därför är det här giftet dödligt.

4. I naturen så är svamparna nedbrytare på hösten för då bryter de med bakterierna ner alla löven. Den är också viktig föda för djur som t.ex ekorrar, sniglar och skogsmöss. Svampen hjälper också växter som den lever i symbios med eftersom Mykorrhiza ger växter bättre tillväxt och skyddar mot skadegörare.

5. En symbios mellan en svamp och en växt går till så att svampen lindar sina svamptrådar runt trädets minsta rötter och får då svampen socker som växten bildat och växten får lite vatten av svampen. Det kallas för Mykorrhiza och växten får också bättre tillväxt på magra marker och skydd mot skadegörare angrepp av det här.

6. Degen jäser inte efter gräddning eftersom att jästsvamparna dör i ugnen.

7. Miljöförändringen kan påverka förekomsten av svamp eftersom att många svamparter har speciella krav på sin miljö. Om det t.ex blir försurningar så kan Blodriskan försvinna och om man planterar gran på ängsmarker så försvinner vaxskivlingarna.

8. Lavkartan kan vara lika bra som luftmätning med instrument eftersom att lavar är känsliga mot luftföroreningar. Om det är mer lavar i ett område betyder det att det är renare luft men om det är mindre lavar i ett område så är det sämre luft.



tisdag 13 oktober 2015

Blåklocka

               
  bild: wikipedia
Blåklocka

Blåklockan är en örtväxt med blåa eller vit klockliknande blommor som växer i klasar. Men blommorna är sällan vita. Den kan bara bli upptill några decimeter hög. 
Den växer på b.la grässlätter och finns allmänt i hela Sverige och andra platser i norden. De finns också ofta i diken och vid vägkanten.
Blåklockan fortplantar sig genom frön och får sin näring genom fotosyntesen eftersom den har gröna blad.
Blåklockan tillhör arten klockväxter.
Det finns stora blåklockor och små blåklockor. Den lilla blåklockan är späd och växer ofta i små tuvor. Den stora blåklockan är mycket större, den kan bli upp till en meter hög. Den har också längre märkesflikar (en del av pistillen) än vad andra blåklockor har. Den förväxlas ofta med ängsklocka men den har mer rödviolett färgade blommor. Ängsklocka är en av de många underarterna till blåklockor. Ett annat exempel på en underart till blåklockan är knölklocka.
Det latinska namnet för liten blåklocka Campanula rotundifolia är och det latinska namnet för stor blåklocka är Campanula persicifolia.


ne.se sökord: blåklocka
Vår flora fanerogamer Ivar Elvers 1996 





Fönsterlav



Fönsterlav

Fönsterlaven har en gråvit färg och är en busklav som har ett kuddlikt utseende och är tätt förgrenad. Den växer i hela landet på t.ex hedmark, mossar, tallhedar och torra bergspartier. Fönsterlaven är sällsynt i Skåne men längre upp i Norrland i t.ex. Norrbotten och Lappland så är den desto vanligare.
Lavar är dubbelorganismer av en svamp och en grönalg. De växer sig tätt ihop och kan då få näring, eftersom att grönalgen använder fotosyntesen. På så sätt kan också svampen få näring och grönalgen kan få skydd av svampens hyfer (svampens byggstenar, Celltrådar).
Lavar förökar sig genom två olika sätt. Den kan föröka sig genom att svampens sporer hittar rätt alg att samarbeta med och den kan föröka sig genom att en bit av laven kan falla ner på marken och börja gro.
Fönsterlaven tillhör arten renlavar och är tillsammans med sina släktingar en stor del av födan för renar. Några av släktingarna är t.ex grå renlav och gulvit renlav. Förr i tiden så användes laven till att täta fönster och därav kommer namnet. Nuförtiden använder man den också till prydnader på t.ex adventsljusstakar och begravningskransar. 
Fönsterlaven går också under namnet vitlav och det felaktiga namnet vitmossa. Fönsterlaven är en lav men vitmossan är en mossa.
Fönsterlaven är också en medicinalväxt eftersom den innehåller usninsyra som har en antibiotisk verkan. I t.ex finnland så används den till att framställa läkemedel.
Det latinska namnet för fönsterlav är Cladonia alpestris.

BBL lexikon 2000 nr.9
Svenskt naturlexikon Carl-Fredrik Lundevall 2000
Vår flora kryptogamer M.skytte Christiansen 1999




Ekorrbär



Ekorrbär

Ekorrbär är en småvuxen skogsört som kan bli en till två decimeter lång. Växten har två hjärtformade blad med en glansig yta. Blommorna växer i klasar och har små vitfärgade blad. De blommar på sommaren mellan maj och juni. 
Den får som alla andra växter med gröna blad näring genom fotosyntesen. 
När Ekorrbären blommar så fortplantar den sig med hjälp av både sina bär och en växande jordstam (underjordisk växtdel, den fungerar ungefär som rotskott). jordstammen har övervintrande knoppar som sedan växer upp till en ny växt. Detta gör att den finns i stora och dessutom täta bestånd.
Ekorrbären finns i nästan hela landet förutom i de allra nordligaste delarna. Den finns även i andra skandinaviska länder så som t.ex Finnland. 
På hösten mognar de röda bären men dom är giftiga. Hela växten är giftig.     
Ekorrbären är en liljeväxt och är släkt med t.ex liljekonvalj och de båda innehåller samma gift.
Det latinska namnet för Ekorrbär är Maianethemum bifolium.
     

Källor: Vår flora i färg Ivar Elvers 1996
Vilda växter i norden Carl-Fredrik Lundevall 2007





Husmossa



Husmossa

Husmossan har en brun eller brungrön färg och varje år bildas ett nytt skott eller ”våning” på mossan. Den är ganska grov och stammen har en brun färg och mossan kan bli 5-10 centimeter hög.
Husmossan finns i hela norden och Sverige för det är en vanlig mossa, den växer i barrskogar och lövskogar men finns också högt upp på fjället. I skogen kan man se den som stora mattor på marken. Husmossan växer också på Nya Zeeland.
Mossor får sin näring genom att den tar upp vatten direkt genom bladen och de behöver inte så mycket solljus. Den klarar sig på ganska mörka platser.  
Husmossan förökar sig genom sporer som finns i sporhus. Husmossans sporhus är mer komplicerade än många andra mossors. 
Den har fått sitt namn av att den förut användes för att täta väggar eftersom man inte hade något annat att täta med och husmossan fanns det mycket av. 
Den kallas också för våningsmossa eftersom den bildar en ny ”våning” varje år och de gamla våningarna förmultnar med åren. Husmossan tillhör släktet bladmossor och det finns fyra mossor som tillhör det släktet i norden, te.x då Husmossa och mörk Husmossa.
Det latinska namnet för husmossa är Hylocomium splendens. 

källa: Vår flora kryptogamer M.Skytte Christiansen 1999


söndag 4 oktober 2015

Personliga mål studioteknik

Personliga mål i Studieteknik.

Namn: Lina Johansson Klass: 7C

Jag behöver bli bättre på att: Planera läxläsning.

Varför är det svårt? Glömsk.

Jag kan bli bättre på detta genom att: Skriva i kalendern, göra läxorna direkt.

Jag ska: Skriva ner när jag ska göra läxorna direkt jag får dem.

Återkoppling: 20/10


fredag 2 oktober 2015

Tipset

Percy Jackson

Handling: 
En serie med fem böcker som handlar om en pojke som är son till den grekiska guden Poseidon. Han och hans vänner Annabeth, dotter till Athena och satyren Grover måste stoppa titanen Kronos från att ta sig tillbaka och förstöra den värld vi känner till. De bor på ett läger som går under namnet ”Camp Halfblood” där halvblod, barn till en gud och en människa bor. Alla grekiska monster så som Minotauren och är verkliga och jagar ständigt halvbloden (för att äta upp dom).

Varför jag tycker serien är bra:
Jag tycker att de här böckerna är väldigt bra eftersom de är roliga och lärorika eftersom grekisk mytologi är en stor del av serien. Man får på ett roligt sätt lära sig om de grekiska gudarna och andra grekiska myter och platser som te.x monsterhaven och den gamla labyrinten. Man får också veta mer om grekiska hjältar och skurkar så som Hercules och Medea. Alla gudarna har också väldigt roliga personligheter och boken innehåller också väldigt många bra citat. Böckerna är sarkastiska och roliga och man levers sig verklige in i bokens handling. Det är också roligt eftersom att det utspelar sig på platser så som te.x New York. Den är också väldigt bra för att det kommer en till serie om ungefär samma sak men med andra romerska gudar och halvblod.