Fönsterlav
Fönsterlaven har en gråvit färg och är en busklav som har ett kuddlikt utseende och är tätt förgrenad. Den växer i hela landet på t.ex hedmark, mossar, tallhedar och torra bergspartier. Fönsterlaven är sällsynt i Skåne men längre upp i Norrland i t.ex. Norrbotten och Lappland så är den desto vanligare.
Lavar är dubbelorganismer av en svamp och en grönalg. De växer sig tätt ihop och kan då få näring, eftersom att grönalgen använder fotosyntesen. På så sätt kan också svampen få näring och grönalgen kan få skydd av svampens hyfer (svampens byggstenar, Celltrådar).
Lavar förökar sig genom två olika sätt. Den kan föröka sig genom att svampens sporer hittar rätt alg att samarbeta med och den kan föröka sig genom att en bit av laven kan falla ner på marken och börja gro.
Fönsterlaven tillhör arten renlavar och är tillsammans med sina släktingar en stor del av födan för renar. Några av släktingarna är t.ex grå renlav och gulvit renlav. Förr i tiden så användes laven till att täta fönster och därav kommer namnet. Nuförtiden använder man den också till prydnader på t.ex adventsljusstakar och begravningskransar.
Fönsterlaven går också under namnet vitlav och det felaktiga namnet vitmossa. Fönsterlaven är en lav men vitmossan är en mossa.
Fönsterlaven är också en medicinalväxt eftersom den innehåller usninsyra som har en antibiotisk verkan. I t.ex finnland så används den till att framställa läkemedel.
Det latinska namnet för fönsterlav är Cladonia alpestris.
BBL lexikon 2000 nr.9
Svenskt naturlexikon Carl-Fredrik Lundevall 2000
Vår flora kryptogamer M.skytte Christiansen 1999
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar