- Vilka olika könsnormer har samhället idag, enligt dig?
Det första jag tänker på är vilka kläder de olika könen har. Klänningar och kjolar framställs som tjejkläder och män ska ha byxor. På klädaffärer så har de olika avdelningar med kläder för de olika könen och man ser tydligt skillnaden på kläderna. Om en man skulle ha på sig ett klädesplagg från kvinnoavdelningen så skulle folk nog kolla lite snett på dem, eftersom att enligt normen är det tjejkläder. Vilken färg man har på kläderna, på saker och vilken färg man gillar beroende på kön är också en könsnorm. Rosa framställs som en tjejfärg och blå och grön framställs som en killfärg. Hur en tjej och en kille beter sig i olika situationer är också en könsnorm. I skolan framställs tjejer som ordningsamma och arbetsamma medan killar framställs som mer busiga. I USA och andra länder så har man dress code. Då förbjuder man tjejer att ha vissa kläder för att det kan ”distrahera” killarna. Då framställs killarna som mer busiga och tjejerna som mer ordningsamma.
I en familj så har män och kvinnor också olika roller. Kvinnan lagar maten, städar och tar hand om barnen. Men männen klipper gräset, fixar och mekar. Då framställs de på två helt olika sätt. Om en man står och lagar maten så anses det som att han gör en kvinnosyssla. Om en kvinna klipper gräset så tar hon i med hårdhandskarna och är lite manlig.
Redan som bäbis så finns könsnormer. Om barnet blir en flicka så gör man ett rosa rum och om det blir en pojke så gör man ett blått rum. Man ger flickorna dockor, men pojkarna bilar och action-figurer.
Hur en flicka och en pojke ska se ut är en stor norm nu för tiden. En flicka framställs som att hon ska vara smal, eller så säger man att en riktig kvinna har kurvor. En kille ska vara vältränad. Men man pratar mer om flickornas kroppsnormer i dagens samhälle.
Det är könsnorm att tjejer bryr sig så mycket om hur de ser ut, hur mycket de väger och hur killar ser på dem. Man brukar säga att tjejer är alldeles för fixerade över sitt utseende.
Det är också norm att tjejer ska sminka sig, men inte killar. Men den här normen har uppmärksammats mer och det är nuförtiden fler killar som sminkar sig än för några år sedan.
En annan norm för tjejer är att de ofta framställs som svaga och att de är väldigt känslosamma, medan män framställs som starka och att de nästan aldrig visar känslor. Det är också norm att tjejer oftast har depression och ätstörningar.
Det finns också normer för sexuell läggning. För killar som är homosexuella är normen att de ofta ska vara lite mer ”kvinnliga” och gilla mer ”kvinnliga” saker. T.ex så har nog de flesta hört talas om föräldrar som inte vill att deras barn ska bli homosexuella säga att de inte ska ha rosa saker eller klänningar, för då kan de bli homosexuella. Det är självklart inte sant, men det är ett bra exempel.
Transsexuella har nytta av normerna, men det kan också gå emot dem. Om en kille vill identifiera sig som tjej kan han ha klänning och sminka sig, eftersom det räknas som tjejigt. Men om man är transsexuell så kan det vara svårt att passa in i normerna om man inte opererar sig. Eftersom kvinnor och mäns kroppsideal är mycket olika.
- Hur kan t.ex reklam, film, tv, internet bidra till att upprätthålla könsnormer?
Reklam, film, tv och internet är media. Media är en mycket stor del av våra liv. Om man tar reklam som första exempel. Reklam är i alla tidningar, över hela internet och uppsatta i samhället. På en reklam så ser man sällan homosexuella eller transpersoner. Men i en reklam för städartiklar så ser man oftast kvinnor och i en reklam för bilar så ser man oftast män. Då upprätthåller man könsnormen att det är kvinnor som ska städa och att bilar är något som män gillar.
I filmer så ser man också mycket könsnormer. Det är oftast män som är hjältarna i filmer och det är flickor som behöver bli räddade. Om vi tar en Disneyfilm som exempel. I Törnrosa är det väldigt tydligt att det är prinsen som är hjälten. Han måste bekämpa den onda draken för att ta sig in i slottet och rädda den sovande prinsessan! Då är det tydligt att normen är att det är mannen som är hjälten och att alla flickor väntar på sin prins i skinande rustning ska komma och rädda dem. Såklart så fins det filmer då man har upptäckt det här och gör något annat istället. Som t.ex i Frozen. Där är båda huvudkaraktärerna kvinnor och de behöver ingen man för att rädda dem, bara sin syskonkärlek. Där har man gått emot könsnormen. Dock är det mycket mer vanligt att man har heterosexuelle människor i filmer än att man har homosexuella. Man har nästan aldrig transsexuella människor i filmer heller. I nästan varje film så är det ett par med en vithyad tjej och kille. Det är sällan folk med annan hudton.
På tv har vi också reklam, filmer och tv-serier. Men också nyheter. På nyheterna så kan man självklart också upprätthålla könsnormer men också motverka dem. Man brukar visa nyheter där män har gjort brott, men sällan nyheter där kvinnor begår brott. Då är könsnormen att män är mer kriminella medan kvinnor inte är det. Men självklart kan kvinnor också begå brott. Det visas nästan aldrig heller nyheter om hatbrott, även fast det händer flera gångar varje dag. På nyheterna brukar man också visa om det är någon kvinna som har gjort något en man brukar göra. Det kan motverka könsnormer.
internet och sociala medier upprätthåller många könsnormer. Men där kan de också finnas dem som vill motverka könsnormer. På sociala medier finns också väldigt mycket sminkvideos med tjejer, men inte så många killar. Då är könsnormen att det är bara tjejer som sminkar sig inte killar. Dock har man börjat uppmärksamma att det inte bara är tjejer som kan sminka sig. På internet brukar det vara tydligt vad som är avsett för killar och vad som är avsett för tjejer. Saker som handlar om smink och kläder brukar vara avsett för tjejer och t.ex sånt som handlar om spel brukar vara avsett för killar. Men såklart så kan tjejer vara intresserade av spel och killar kan gilla kläder och smink.
- Hur kan könsnormer påverka en persons identitet?
Det kan påverka ens identitet på många olika sätt. Identitet betyder lite kortfattat vem man är. Vem man är eller vill vara kan påverkas av könsnormer. Om man vill sminka sig men är kille så kanske man inte vågar eftersom att enligt könsnormen så är det tjejer som sminkar sig. Det kan också gälla jobb. En kvinna kanske vill vara rörmokare, men utbildar sig till något annat istället på grund av könsnormerna.För de flesta skulle nog tycka att det är mer troligt att än man skulle vilja bli rörmokare än en kvinna.
Det kan också påverka ens könsidentitet, alltså vilket kön man känner att man är eller är mer likt. Som liten så var normen att flickor lekte med dockor och pojkar lekte med biliar och action-figurer. Så om man som liten var kille men gillade att leka med dockor så betedde man sig som en tjej och det kunde påverka att man kanske kände sig mer som en tjej. Det kanske påverkar mer när man blir läder. Något som man oftast förknippar med killar. Så om man är en tjej som spelar datorspel så kan man anse att man är mer som en kille.
Det kan också påverka en vanliga identitet. Den identitet man har i skolan kan påverkas genom att man förväntar sig att tjejerna ska vara väldigt ordningsamma och killarna är busiga. Nog kan det till viss del vara sant men det är också tjejer som är busiga och killar som är ordningsamma. Om en tjej inte är jätte smart och ordningsam så kan det leda till att man bara blir ännu svajigare eller att man inte tycker att man är en ”riktig” tjej.
När man blir vuxen så kan normerna påverka ens identitet. Om man är en kvinna så kanske man tycker att man ska städa, tvätta och laga mat. Men man kanske hellre vill klippa gräset eller dela på hushållssysslorna med den man bor med. Då påverkas ens identitet eftersom man antingen blir den som gör ”de kvinnliga” sysslorna eller den som tar i med hårdhandskarna och gör de lite mer ”manliga” jobben.
Om man är homosexuell eller bisexuell så blir det en helt annan sak. Om man är två killar så garanterar jag att någon kommer fråga vem som är ”kvinnan” i relationen, alltså vem som gör de ”kvinnliga” sysslorna. Då har identiteten blivit påverkad genom att man är antingen ”mannen” eller ”kvinnan” i en relation.
Om könsnormer försvinner kan det också påverka ens identitet om man är lik könsnormerna. Bara för att man har börjat säga att tjejer inte behöver gilla rosa och sminka sig, så betyder det inte att det finns tjejer som gillar det. Då kan man räknas som att man försöker för mycket, är fake eller är en ”slav” till normerna. Det är något som kan påverka ens identitet i vardagen, vilken identitet andra tror att man har och hur man ser på sig själv.
- Hur kan man förändra könsnormer?
Som jag har sagt tidigare så har media och internet stor betydelse för våra könsnormer, men också hur man uppfostras enda från födseln. Om du är en flicka och dina föräldrar ger dig rosa kläder och dockor, då lär man sig att det är sådant en flicka ska ha. Om man istället låter barnet leka med dockor och bilar så kommer de lära sig att det bilar inte är en tjejleksak eller en pojkleksak, eftersom att hon senare i livet kommer se pojkar leka med bilar. Om man började lära barn redan då att ma inte behövde vara kille eller tjej för att leka med en speciell sak eller gilla en speciell färg så skulle dem lära sina barn samma sak och då skulle det så småningom bli andra könsroller.
Man kan också förändra med hjälp av media och internet. Eftersom många läser på internet kan man försöka skriva saker som kan förändra könsnormerna. T.ex så kan stora företag eller kändisar skriva sådana saker på internett.
- Är det bra att samhället har vissa könsnormer? Ge argument för och emot?
Ett argument för att det är bra med könsnormer är att det blir lättare för transpersoner som vill identifiera sig med det andra könet. Om en kille vill identifiera sig själv som tjej kan han klä sig i klänning eller ha smink eftersom det räknas som ”tjejigt”. Men om det inte fanns könsnormer och klänningar och smink inte behövde vara något som bara tjejer hade så skulle det vara svårt för någon som är född som kille att identifiera sig som tjej. Även om han hade klänning och smink så skulle man ändå kunna säga att det var en kille.
Om man är kvinna (eller man, men nu tar jag kvinna som exempel) så kanske man verkligen vill identifiera sig som kvinnlig. Då är det bra att könsnormerna finns. Men om könsnormerna försvinner kan de tänka: ”vem är jag om jag inte är kvinnlig?”
Ett argument emot könsnormer är det begränsar vad en tjej eller kille ”ska” och ”inte ska” göra och hur de ”ska” och ”inte ska” vara. Eftersom det finns så många normer, och nästan en mall för hur en tjej och en kille ska vara så blir det svårare att vara sig själv och skapa sin egen identitet. Om en tjej gillar dataspel eller en kille gillar smink blir många oftast förvånade.
Man kan även bli mobbad om man inte följer normerna. Detta eftersom de flesta följer könsnormerna eftersom vi lärt oss dem hela våra liv, då kommer de som inte följer normerna sticka ut från mängden och vara annorlunda. Det är ofta de personerna som blir mobbade.