NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

torsdag 2 juni 2016

Boktips

Ur askan

Ur askan är den tredje och avslutande boken i en spännande fantasy trilogi som kallas grisha trilogin och den är skriven av författaren Leigh Bardough. 

Boken handlar om Alina, en flicka med magiska krafter som ingen annan har. Andra med magiska krafter kan kontrollera vindar, eld eller hela alla sår. Men Alina kan frambringa ljus, något som skulle kunna besegra skuggsänkan. En mörk reva som slitit itu landet Ravka, skapad av mörka krafter och boplats till hemska varelser. Hon måste använda sina krafter mot den fruktansvärda skuggmästaren som till varje pris vill ta fast henne och använda hennes krafter till sin egen ondskefulla plan, att utvidga skuggsänkan för att ta kontroll över landet. De tre främjarna är det enda som kan hjälpa henne att få tillräckligt stark kraft för att besegra skuggmästaren, som är alldeles för mäktig och har överlevt allt Alina har attackerat honom med. 
Kan hennes arme av solkrigare, de som dyrkar hennes som ett helgon, vara något motstånd alls mot skuggmästarens mörkerarme? Kan främjarna göra att hon själv kan få en arme av ljus som kan besegra honom?

Men den stora frågan är, vad kommer främjarna att göra med Alina? Ingen annan häxa har någonsin haft tre främjare, så ingen vet vilka krafter som kommer släppas lös när den tredje och sista hamnar i hennes ägo. Kommer det betyda en ny skuggsänka? Eller något ännu värre? Är Alina redo att offra det lilla som hon har för att rädda landet. Eller kommer hon ge efter till det enkla. Att överlämna sig själv till skuggmästaren och låta honom innesluta landet i skuggor fullt av monster som bara hon kan hålla på avstånd. Det skulle betyda att hon inte behöver fly längre. Det skulle betyda att inga fler skulle behöva dö i skuggmästarens jakt efter henne. Det skulle betyda att hon fick makt. Något hon alltmer längtar efter när hon använder sin kraft och inser hur mäktig hon kan bli. 

Den här boken har allt som en bra bok ska ha. En spännande handling med en huvudkaraktär som man verkligen får lära känna och som är mycket intressant att läsa om. En mystisk och ondskefull person som man också med tiden får lära känna, och om du gillar magi och magiska varelser så finns det också. 

Den är medryckande och man lever sig verkligen in i boken. Alla händelser får liv i ens huvud och man kan se framför sig landskapen, karaktärerna och vad som händer. 

Boken är utomordentligt bra skriven med målande och intagande text , är lätt att förstå och det liknar ingenting annat du någonsin kommer läsa. Författaren låter en tro att man vet vad som ska hända, och sedan skriver hon något helt oväntat. Det gör boken är mer spännande och och när du läser får du en helt annan upplevelse, eftersom du hela tiden försöker lista ut vad som kommer hända.

Karaktärerna skiftar också i personligheter, t.ex så var den onda kanske inte så ond, eller den goda inte så snäll och godhjärtad som man först trodde. Det gör att boken sticker ut från mängden och blir ännu mer intressant att läsa. 

Läs också de tidigare böckerna, I ljusets makt och stormens öga, där du får läsa om början på Alinas äventyr och allt spännande som hon varit med om ända fram till den här boken. Men får du inte nog där, så finns det fler böcker som utspelar sig i landet ravka, både före och efter Alinas äventyr. Jag lovar att du kommer vilja läsa dem efter att du har läst denna bok. 

Så börja läsa nu och jag lovar att du aldrig kommer kunna lägga ifrån dig boken. 


av: Lina HJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar