NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

fredag 18 september 2015

Bakterier och arkéer

Bakterier och arkéer

Minns du?
  1. Bakterier har funnits på jorden i ungefär fyra miljarder år.  Det var det första livet på jorden och det allra första kallas urcell.
  2. Bakterier kan föröka sig väldigt snabbt. Do kan dela sig upp till tre gånger i timmen. På några timmar har alltså en enda cell förökat sig till flera miljoner celler.
  3. Dom mikroorganismer som kan finnas i arktiska isar och andra extrema platser där det är svårt och leva på kallas för arkéer. Dom är lika Bakterier men lever på extrema platser och har ett annat slags cellmembran. Syre kan också vara giftigt för Arkéer och det är därför dom lever på extrema platser där det inte finns så mycket syre.
  4. Bakteriesorten som innehåller klorofyll kallas för Cyanobakterier. Men förut kallades dom för blågröna alger eftersom man trodde att Bakterierna var alger, en växt.
  5. Det finns ungefär tre kilo bakterier i en frisk och kry människa. Det finns mest bakterier i din mage, inne i tarmen. Det finns också mycket bakterier på huden och inne i munnen.
  6. Bakterier som finns inne i tjocktarmen kallas för kolibakterier. Men det är bra bakterier för dom hjälper till att bilda k-vitaminer som hjälper blodet att levra sig.
  7. Den fransman som kom på att det går att vaccinera sig mot sjukdomar hette Louis Pasteur. Han kom på att man kunde spruta in försvagat smittämne så att kroppen kunde vänja sig vid hur sjukdomen såg ut och lära sig att bekämpa det. Han kom också på att upphettning kan döda skadliga bakterier.
  8. Medicinen som används mot bakteriesjukdomar kallas antibiotika, det betyder mot liv och ett exempel på antibiotika är penicillin. Det biter dock inte på virus sjukdomar.

Förstår du?
  1. Bakterier är både på gott och ont för att vi behöver både bakterier för att må bra och bakterierna kan också göra att vi blir väldigt sjuka. Till exempel så behöver vi på bakterierna som finns på våran hud. Om dom försvinner så kan dåliga bakterier angripa huden och vi får t.ex. eksem och andra hud besvär.
  2. Bakteriernas celler är speciella för att dom inte har någon cellkärna. I t.ex. djurceller så finns en cellkärna i cellen som ger ytterligare skydd åt arvsanlaget (DNA). Men i bakterieceller så flyter arvsanlaget fritt i cellplasman, det finns alltså ingen cellkärna i bakterieceller.
Vad lever bakterier av?

  • Vissa är parasiter, dom lever på andra levande varelsers näring.
  • Vissa bakterier är nedbrytare, det betyder att dom tillsammans med daggmaskar bryter ner t.ex gamla löv. Alltså äter dom döda organismer.
  • Några bakterier får näring på samma sätt som växterna eftersom att dom innehåller klorofyll. Dom omvandlar alltså solljus, koldioxid och vatten till näring. Dom bakterier kallas för 

4. Bakterier gör nytta till vår kropp och till naturen på så sätt att vi behöver behöver bakterier för att överleva. Bakterierna skyddar t.ex. våran hud från bakterier som inte är bra, sånna bakterier som kan ge oss t.ex. eksem och andra hudbesvär. En annan bakterie som gör nytta i kroppen är kolibakterier som hjälper till att bilda k-vitamin inne i tarmen som gör att blodet kan levra sig. Bakterierna gör alltså mycket nytta i våran kropp. Dom gör också mycket nytta i naturen. Viss bakterier är nämligen nedbrytare och tillsammans med daggmaskar så bryter dom ner döda organismer till näringsrik jord som växter kan leva i. Bakterier finns också i djur i naturen och är nyttiga för dom också.


5. Bioteknik

  • Vi använder bakterier till mycket.
  • I olika maträtter, t.ex. yoghurt och vinäger.
  • Vi använder det till medicin.
  • Vi använder det till att bekämpa mygg.
  • Vi använder det till att rena vatten och mark. 
  • Till att utvinna metaller.
  • Till att göra kompost av trädgårdsavfall.
  • Att utvinna biogas av matrester.
  • bekämpa skadedjur.
  • Konservera djurfoder.



2 kommentarer: