NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

fredag 18 september 2015

Ordning i myllret

Ordning i myllret
Minns du?
  1. En levande varelse måste kunna växa, föröka sig, ta upp näring, kunna reagera på intryck som kommer utifrån, kunna göra sig av med avfall som bildas vid ämnesomsättningen och de måste kunna andas.
  2. En organism är är en varelse som lever, t.ex bakterier, fiskar, alger människor och många, många fler. Världen myllrar av liv.
  3. Ett toffeldjur består av en ända cell och hör därför till de encelliga djuren. Men trots att den är så liten kan den göra allt som en levande varelse måste för att hålla sig vid liv. En människa innehåller runt 100 000 miljarder celler. Men vi kan också klara av alla saker som en levande varelse kan, precis som toffeldjuret och alla andra levande varelser. 
  4. Alla celler består av cellmembran, en hinna som håller ihop cellen, cellplasma som finns innanför cellembran och innehåller små organ som cellen behöver för att överleva och arvanslag, som finns i cellkärnan på alla celler förutom bakterier.
  5. Det som skiljer en växtcell från en djurcell är att växtcellen innehåller ett hålrum som är fyllt med cellsaft och klorofyllkorn och dom kan tillverka socker, dom har också en cellvägg som ger stadga. Djurceller innehåller inte det, de innehåller bara cellplasma, cellkärna med arvanslag och cellembran.
  6. I en bakteriecell flyter arvanslaget fritt i cellplasman men i andra celler finns arvanslaget i cellkärnan. 
  7. Linné tittade på antalet pistiller och ståndare när han delade in växterna. Pistill är honorganet och ståndare är hanorganet. Han kallade indelningen för sexualsystemet.
  8. Boken som beskriver växter kallas för flora och boken som beskriver djur kallas för fauna. 
  9. I det latinska namnet Panthera tigris, som är det latinska namnet på tiger, är Panthera släktnamnet och artnamnet är tigris.
  10. En liger är är en hybrid, ett djur som är avkomma till två olika arter, mellan tiger och lejon. Men ligern är ingen egen art eftersom att ligrar inte kan föröka sig med varandra.

Förstår du?

  1. Det är bra att ha samma latinska namn över hela världen eftersom att alla forskare då kan förstå varandra när dom säger namnet på t.ex en växt. Om dom inte hade haft samma namn över hela världen hade vetenskapsmännen och kvinnorna varit tvungna att förstå alla olika språks namn på alla växter och andra livsformer, eller vara tvungna at översätta ordet till sitt språk varje gång dom hör ett sådant ord. Det är mycket lättare att ha ett gemensamt namn.
  2. En art är när två individer av samma art kan få ungar med varandra, och deras ungar i sin tur kan få ungar med varandra.
  3. En åsna och en häst är olika arter för att om dom får ungar med varandra kan inte deras ungar få ungar med varandra. En häst och en åsna kan alltså få barn med varandra, hybriden kallas för mula, men två mulor kan inte få barn med varandra så därför vet man att åsnor och hästar är olika arter.
  4. Vetenskapsmännen  ändrar sig hela tiden om hur organismer är släkt med varandra och hur de ska delas in för att vi hela tiden får nya metoder vi kan använda för att studera arvsanlaget inne i cellkärnan. Då kan vi alltså se om te.x blommor Linné torde var jätte nära släkt, egentligen inte alls är släkt. Vi har också mycket mer information om släktskap mellan arter än vad Darwin och Linné gjorde på sin tid. Därför har vi ändrat i grupperna och i framtiden kommer nog grupperna ändras igen för vi kommer få nya metoder i framtiden.
  5. Linné trodde att arterna och naturen var skapad av av gud men Darwin trodde annat. Han ansåg att livet började med små organism och sedan under lång tid utvecklats till de livsformer vi har idag. Darwin startade evuolotions-teorin. Linné trodde nog att gud hade skapat naturen och växterna för att han levde på en annan tid när alla trodde mer på gud och hade mindre vetskap om naturen och hur den funkade än vad Darwin gjorde. 
  6. Släktträdet i kapitlet visar hur livet har uvecklats från de första urcellerna till bakterier, arker, celler med kärna och efter det djur, svampar och växter (Eukaryoter). Den visar också hur många miljoner år sedan släktträdet började grena sig.

2 kommentarer: