NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

tisdag 29 september 2015

Fotosyntesen

Minns du?

1.Fotosyntesen i en växt sker i bladen för där sitter klyvöppningarna och klorofyllkornen. Dom finns t.ex inte på trädets stam och alltså kan inte fotosyntesen äga rum där.

2.Till fotosyntesen behöver växten vatten (H2O), koldioxid (CO2) och solljus (solenergi). Den använder solenergin för att sätta ihop vatten och koldioxid till socker. För att fotosyntesen ska fungera behövs också klorofyll, om växten inte innehåller klorofyll så kan inte fotosyntesen fungera.

3. Vid fotosyntesen bildas socker för att klorofyllkornen använder solenergin de fångat in för att sätta ihop vatten och koldioxid till socker. Avfallet blir syre som de släpper ut igenom klyvöppningarna, men det använder lite av det för att förbränna sockret i sina celler.

4. Klyvöppningarana sitter på bladet och de släpper in koldioxid in i växten och släpper ut syre.

5. Klorofyllet i klorofyll kornen tar upp solenergi och använder den för att sätta ihop vatten och koldioxid till socker.

6. Växten använder sockret som tillverkas till sin näring. Den tar tillvara på lite av syret och använder det för att förbränna sockret i sina celler. Resten av syret åker ut genom klyvöppningarna och ut i luften.

7. Växten använder närsalterna som den får upp igenom vattnet till att tillverka proteiner och vitaminer.

Förstår du?

1. Växterna är viktiga på jorden eftersom de igenom fotosyntesen tillverkar syre som är nödvändigt för allt liv på jorden. Ingenting skulle kunna leva om inte syret fanns. Om växterna inte kunde genomföra fotosyntesen skulle det alltså inte finnas något liv på jorden. Växterna tar alltså upp vatten, solenergi och koldioxid och omvandlar det till deras egen näring socker, och avfallet blir syre som då är livsavgörande. Den första organismen som innehöll klorofyll, ett grönt ämne som behövs för att fotosyntesen ska fungera eftersom det tar upp solenergin, var Cyanobakterierna. 

1 kommentar: