NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

fredag 15 januari 2016

Destillation av saltvatten



Syfte: Vad finns i provröret?

Hypotes: Jag tror att det kommer finnas destillerat vatten i provröret.

Material: 
  • E-kolv med slang och kork/destillationskolv
  • brännare
  • trefot med nät
  • stativ
  • stativklämma
  • provrör
  • glasstav
  • tesked
  • 2 st 250 ml bägare
  • salt
  • vanligt vatten
  • kallt vatten 
  • skyddsglasögon.  

Metod:
  1. Börja med att hälla upp 100 ml vatten i en bägare.
  2. Ta två teskedar salt (natriumklorid) i vattnet och rör om med en glasstav tills det löser sig.
  3. Monterade ställningen som på bilden här bredvid. 
  4. Häll kallt vatten i bägaren som provröret ligger i. 
  5. Se till att slangen inte nuddar botten på provröret utan är en bit ifrån. 
  6. Häll över saltvattnet i e-kolven.
  7. Kolla att allting sitter säkert.
  8. Tänd brännaren och stoppar den under trefoten. 
  9. Vänta tills vattnet börjar koka. 
  10. När vatten börjar droppa ner i provröret när vattnet kokar ta försiktigt ut slangen ur provröret med två provröshållare. 
  11. Stäng av brännaren.


Resultat:
destillerat vatten finns nu i provröret. 


















Slutsats:
I provröret finns nu icke salt vatten eftersom att vattnets kokpunkt är 100 grader men saltets kokpunkt är 1413 grader. När vatten börjar koka så bildas vattenånga för vattenmolekylerna rör sig snabbare, vattnet blir i gasform och då far ångan upp genom slangen och ner i provröret där ångan kyls ner av vätskan runtomkring och kondenseras (blir till flytande form). Men saltet har inte börjat koka och förångas därför inte (det har inte blivit gasform), det stannar kvar i e-kolven.

Alltså stämde min hypotes om att icke salt vatten skulle hamna i provröret. 
I vardagen så används destillation bl.a till sprit för man separerar alkoholen från resten av drycken och man destillerar också etanol. Destillation används också i industrier men där används det i mycket större skala, med mycket större maskiner och med mycket mer vätska. I industrierna så kan man använda en kollonnapparat när man destillerar. Destillation har använts länge, t.ex så användes det av kineserna till att destillera risöl redan 800 f.kr. 

För att göra det här experimentet bättre hade man kunnat ta reda på om vattnet i provröret verkligen var vanligt vatten istället för att bara titta på olika kokpunkter för salt och vatten eftersom att vi inte får smaka på vattnet för att det kan ha funnits andra ämnen i provröret vi använde. Då hade man också kunnat använda ett helt rent provrör till det här experimentet så att vi skulle kunnat smaka på vattnet. När man gjorde experimentet så spillde man ganska mycket b.la salt. Så man hade kunnat ha saltet i en behållare som saltet var lätt att ta ut ur. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar