NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

onsdag 13 januari 2016

Grekisk mytologi

Frågor på texten:

1. Gudarna liknade människorna på så sätt att de såg ut som dem, de hade samma slags kropp de hade inte t.ex tre ögon eller fyra armar, de kund bli kära och få barn precis som vanliga människor och de blev också avundsjuka och arga. Men de var ändå väldigt olika människor eftersom de var odödliga och kunde byta skepnad. 

2. Det grekerna menade med hybris var att de som trodde sig ha mer makt än gudarna kallades för det. En hybris straffades alltid av gudinnan Nemesis, hämndens gudinna.

3. Hämndens gudinna hette Nemesis.

4. Grekerna trodde att gudarna bodde på berget Olympus. 

5. De tolv gudarna som bodde i Olympen var gudarna Zeus, Poseidon, Hera, Athena, Artemis, Apollo, Dionysus, Demeter, Hermes, Ares, Afrodite och Hefaistos. Guden Hades bodde i underjorden och fick bara komma till Olympus under midvintersolståndet. 

6. Underjordens gud hette hades, men själva underjorden hette också hades.

7. Hermes var son till zeus och gudarnas budbärare. Hanns uppgift var att föra ner själarna till underjorden. Men han var också tjuvarnas, hedarnas och köpmännens gud.

8. med sin treudd kunde poseidon skapa jättestora vågor och han kunde också skapa jordbävningar.

9. Gaia var själva jorden, Ouranos var hennes son och himlen och Eros var kärleken. De skapades ur kaos tillsammans med mörkret, natten, himlaljuset och dagen.

10. Kaos var det tomma intet som världen skapades ur, till en början skapades Gaia, jorden.

11. En Cyklop var en enögd titan skapad av Gaia och Ouranos. De var starka och kunde smida b.la vapen. De var också immuna mot eld.

Arbeta med texten:

12. Man kan ha fått kunskap i nutiden om om livet i Grekland för flera tusen år sedan eftersom det finns mycket kvar från den tiden. I Aten och i Grekland finns det t.ex gamla tempel och på den tiden skrev man också böcker.  Man har nog också hittat mycket hantverk från den tiden.

13. Jag tror att grekerna trodde att gudarna bodde högst upp på ett berg för att dem var mäktigare och det var meningen att de skulle be till dem med stor makt. Gudarnas ledare, Zeus, var också himmelns gud och då är det bara logiskt att han bor högt upp, närmare himlen.

14. Hades  vill ha mer makt men det vill inte Zeus så han ber Hefaistos bygga en fälla som de fångar hades med. Sedan tvingar Zeus Hades att lova att han inte ska försöka få mer makt i utbyte mot att han blir utsläppt.


































15.
Athena:
Zeus fick veta att han skulle få ett barn med en kvinna som hette Metis så han rådfrågade oraklet om det skulle vara en pojke eller en flicka. Oraklet sa att det första barnet skulle bli en duglig flicka, men om kvinnan fick ett till barn så skulle det bli en pojke som skulle störta Zeus så som han hade störtat sin far Kronos. Då bestämde sig Zeus för att stoppa kvinnan så att hon inte skulle kunna få några barn. Han smög sig på henne och sedan åt han upp henne. Men Zeus hade fått en sådan hemsk huvudverk att han bad guden Hefaistos komma och hjälpa honom. Hefeistos slog med sin hammare på Zeus huvud och ut sprang en flicka i full stridsrustning. Zeus kallade henne för Athena och hon fick bli gudinna över visdom och stridsstrategi. Men Athena kallades också för Athena parenthenon eller Athena pallas. Det finns olika myter om hor hon fick namnet pallas. En säger att hon dödade en jätte som hette Pallas och hon klädde sig i hans skinn och en annan säger att hon råkade döda sin vän som hette pallas och för att hedra honom så tog hon namnet pallas. Athenas symbol var en uggla. Athena var staden Athens beskyddare. Men guden poseidon ville en gång vara det så han försökte ta över staden. De bestämde att Atenarna skulle få rösta om vem som skulle få vara stadens beskyddare. Poseidon gav atenarna en vattenkälla genom att stöta sin treudd i marken. Men vattnet var salt havsvatten och det kunde man inte dricka. Men athena gav atenarna olivträdet som de hade mycket hjälp av, så de röstade på att Athena skulle bli stadens beskyddare. På Akropolis står en jättestor staty av Athena och i hennes hand står också guden Nike. Athena var den som blåste liv i människan Pomerteus hade skapat. Hon har hjälpt grekerna att komma på många uppfinningar som båten, trumpeten och konsten att tämja hästar. Athenas heliga träd är olivträdet. När Perseus skulle döda medusa så gav athena en sköld till honom som han kunde titta på Medusa i så att han inte blev till sten. När Perseus hade dödat Medusa så stoppade hon fast hennes huvud på skölden. Eftersom Athena var Zeus favoritbarn så fick hon tillåtelse att använda hanns vapen, även hans blixtrar. En gång så påstod en kvinna som hette Arachne att hon var en bättre vävare än Athena var. Athena gick till Arachnes by och hon var faktist bättre än Henne. Då blev hon sur och förstörde Arachnes vävningar och Arachne blev då helt förkrossad. Hon tog livet av sig kort därefter och Athena ångrade vad hon hade gjort. Därför förvandlade hon Arachne till den första spindeln, den bästa vävaren i världen.Athena gifte sig aldrig och hon hade heller aldrig något förhållande med någon. Hon brukade också hjälpa olika hjältar, bl.a Herakles och Jason. I romersk mytologi är Athenas namn Minerva. Hon avbildas ofta i stridsrustning med sin stridshjälm på huvudet och ett spjut i handen.

Apollon: 
Musikens, konstens, spådomens och ljusets gud. När zeus fick veta att apollons mor leto skulle få barn så skickade han ormen python efter henne. Leto flydde och under sin flykt så födde hon tvillingarna Artemis och Apollon. När Apollon blivit äldre så jagade han upp python och dödade ormen. Han avbildas som en ung man med ett vackert ansikte och ofta med en lyra i handen eftersom han var musikens gud. En gång var han med i en tävling om vem som kunde spela vackras mot en man med en flöjt. När de båda hade spelat så dömdes de vara lika duktiga, men det kunde Apollon inte ta så han sa att den som spelade bäst på sitt instrument uppochner var den allra bästa. Apollon vände sin lyra uppochner och började spela lika vackert som när lyran var rätt väg. Men när mannen med flöjten skulle spela insåg han att man inte kan spela på en uppochnervänd flöjt. Apollon blev då vinnaren. Apollon var också en människoälskare och två av hans älskarinnor som han fick barn med var Klymene och nymfen Kalliope. En annan var Coronis som han fick barnet Aklesipos med. Han blev sedan läkekonstens gud. Men Coronis förälskade sig i en annan man men en kråka skvallrade för Apollon. Han blev arg och förvandlade kråkan svart och det är därför kråkan är svart. Apollon dödade Coronis nya man och skickade sin syster för att döda Coronis. Men det som var speciellt med apollon var att han också hade manliga älskare. Han hade ett orakel, oraklet i Delfi som satt på en trebent pall och uttalade Apollons spådomar. Många kom dit för att få sina frågor besvarade. Apollon var också skicklig med sin pilbåge precis som hans syster Artemis som var jaktens gudinna. Lagerträdet är Apollons heliga träd eftersom att han var kär i nymfen dafne som blev förvandlad till ett lagerträd eftersom hon hade blivit skjuten med en avskys pil av guden eros. Apollon bär därför ofta en krans av dess blad. I romersk mytologi så kallas Apollon för Apollo. 


16. Grekerna använde sina tempel till att offra och be till gudarna men de kom också dit för att fråga prästen om sitt öde. Då talade gudarna genom prästen. Men templet brukade bara öppnas en gång om året och det var prästerna som offrade till gudarna på den heliga lunden runt om templet.

17. Ibland gick grekerna till oraklet för att få råd eller få veta sitt öde. Oraklet var prästen eller prästinnan och man trodde att gudarna pratade genom oraklet. Men apollons orakel bodde i Delfi. Hon svarade på frågor med apollons röst när hon satt på en trebent pall. 

18. Efter döden så förde hermes din själ till flodstranden vid floden styx, där fanns en färjekarl som skulle föra dig över floden om du hade begravts på rätt sätt med ett mynt under tungan så att  du kunde betala honom. Om du inte hade ett mynt fick du stanna och irra omkring som en osalig ande för evigt. Men om du hade ett mynt så fick du följa med över floden till asphodels slätter/ skuggornas äng där du fick vandra i all evighet. Men om du hade varit en brottsling eller gudarnas fiende så kom du till tartaros, där du blev straffad för dina brott. Grekiska monster kom dit när de dog, men också t.ex systrarna som dödade sina män. Men några få utvalde som hade varit t.ex hjältar fick komma till Elysions slätter på de saliga öarna där de kunde leva lyckliga i evig vår bland gyllene blomster.

19. Begravningen var så viktig eftersom att om man inte tänker på att lägga ett mynt, en oblon, under den dödes tunga som kommer inte den döde kunna betala färgan för att komma över floden styx.

20. Zeus blev arg på Pomerteus eftersom han gav elden till människorna han skapat. Zeus tyckte att det skulle vara en skillnad mellan vad gudarna kunde och vad människorna kunde. Men Pomerteus gav elden till människorna. Då skickade Zeus pandora, en människa skapad av Hefaistos till Pomerteus som han skulle gifta sig med. Men pandora hade en ask med plågor som hon skulle ge till Pomerteus i bröllopsgåva men han blev misstänksam och gifte sig inte med henne. Men hans bror gifte sig med henne. Pandora blev nyfiken på vad som fanns i asken och hon öppnade den fast hon inte fick det. Då flög alla plågor ut över jorden. Men pandora stängde kvickt locket igen och det enda som blev kvar i asken var hoppet.

21. Grekernas förklaring på att vi har olika årstider är att Hades, dödsguden förälskade sig i Demeters dotter Persephone och ville gifta sig med henne. Så Hades kidnappade henne och tog med henne till underjorden en dag då hon var ute och plockade blommor. Demeter blev förtvivlad och medan hon sökte efter sin försvunna dotter så vissnade alla växter. Tillslut fick hon veta att hades hade tagit hennes dotter. Hades sa att Persephone skulle få återvända till sin mor om hon inte hade ätit något under hennes tid i underjorden. Hon sa att hon inte hade ätit någonting, fastän hon varje dag hade blivit frestad med mat. Men hon hade vetat att det var underjordens mat och om hon åt den så skulle den bara smaka som aska. Så Hades släppte Persephone och när hon återförenades med sin mor så blomstrade allt igen. Men Hades fick sedan reda på att Persephone hade ätit sex kärnor från ett granatäpple under sin tid i underjorden och han krävde att hon skulle komma tillbaka. Men de kom överens om att Persephone skulle tillbringa halva året i underjorden och halva året med sin mor ovanjord. När Persephone gick ner i underjorden vissnade alla växter men när hon kom tillbaka blomstrade allt igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar