NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

fredag 18 december 2015

Materia

Minns du?

1. En lösning är en blandning där man inte kan se partiklarna för att de är så små, man kan inte ens se dem i mikroskop. Saft är ett vanligt exempel på en lösning.

2. I en isbit så ligger vattenmolekylerna närstan helt stilla, men de rör sig lite grann. Då är vattnet i fast form. vattenmolekylerna i en vattenpöl så rös sig vattenmolekylerna omkring och är längre ifrån varandra. Då är vattnet i flytande form. I bubblorna i kokande vatten så rör sig vattenmolekylerna jättefort och flyger iväg. Då är vattnet i gasform.

3. En fysikalisk förändring är när ett ämne byter form från t.ex flytande till gasform och en kemisk reaktion är när ämnen reagerar, te.x när man tänder en tändsticka eller när järn rostar.

4. Naturligt här på jorden finns ungefär 90 st olika slags atomer, t.ex järn och koppar. Men forskare har tagit fram några på konstlad väg.

5. Skillnaden på en kemisk förening och ett grundämne är att ett grundämne bara innehåller en slags atom men en kemisk förening innehåller två eller flera olika slags atomer. Ett exempel på ett grundämne är syre för de innehåller bara syreatomer. Ett exempel på en kemisk förening är natriumklorid (koksalt) som innehåller två slags atomer.

6.  Man delar in grundämnena i grupperna metaller och icke-metaller. 

7. Man känner igen metaller på att de bland annat är blanka, hård och tunga. De leder också elektricitet och värme bra. 

8. vilken är den kemiska betäckningen för:
a) syre = O
b) koppar = Cu
c) svavel = S
d) natrium = Na 
e) väte = H
f) kol = C

9. Vilken är den kemiska betäckningen för:
a) diväteoxid = H2O
b) koldioxid = Co2
c) syre (syrgas) = O2

10. Man kan skilja järnet från svavlet i en blandning genom att hålla en magnet över blandningen för järn är magnetiskt och kommer fastna på magneten men svavlet som inte är magnetiskt kommer inte fastna på magneten, det kommer stanna kvar.

11. Det går inte lika lätt att skilja järn och svavel från varandra i den kemiska föreningen järnsulfid för att dem har satts ihop till ett gemensamt ämne, en kemisk förening.

12. Hur många atomer ingår i följande molekyler:
a) N2 = 2 kväveatomer 
b) CO = en kol atom och en syre atom
c) H2CO3 = två väte atomer, en kolatom och tre syreatomer 

Förstår du?

1. Jordens vikt ändras inte trots att vi bränner sopor, gräver gruvor och hugger ner regnskogar för att ingenting försvinner, ämnena ändras bara. träden, soporna och malmen från gruvorna blir bara något annat så ingen vikt försvinner.

2.  Vi ser andedräkten när det är kallt och inte när det är varmt för att den varma luften vi andas ut fryser när den kommer ut i den kalla luften, precis som dimman.

3. skillnaden mellan molekylerna hos kväveoxid och kvävedioxid är att kvävedioxid innehåller två stycken syreatomer och kväveoxid innehåller inte två. Di betyder två på grekiska.

4. skillnaden på en blandning och en kemisk förening är att i en blandning har inte atomerna satts ihop och bildat nya ämnen, de har kvar sina enskilda speciella egenskaper. I en kemisk förening så har ämnena satts ihop till ett nytt ämne med nya egenskaper.

5.  När jag löser tio gram socker i ett glas vatten så tror jag att både vikten och volymen kommer ändras lite grann. Man ser inte sockret i vattenglaset men det är där för det försvinner inte. Alltså måste volymen och vikten ändras. 

6. Mycket fosfor far ut i sjöar och det kan leda till övergödning så det vi kan göra för att fosforer att gå i kretslopp är att på något sätt ta vara på fosforer innan det far ut i sjöarna, då kan vi använda det och sedan kommer det fara ut mot sjöarna igen men vi tar vara på det o.s.v. Då förebygger man också övergödning.

7. Vilka av de kursiva orden tror du är atomslag och vilka tror du är ämnen. 
a) aluminium är ett ämne
b) kalcium är ett atomslag. 
c) fosfor är ett atomslag. 
d) järn är ett atomslag.

e) syre är ett atomslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar