NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

onsdag 9 december 2015

Vad är kemi?

Minns du? 

1. tre exempel på kemiska ämnen i naturen är Kväve, Syre och Guld, men det finns många, många fler.

2. Tennsoldaten har egenskaperna att den är blank, kall och hård eftersom tenn är en metall. Tenn kan också smälta, stelna och formas till olika figurer och former. Tennet formades till en tennsoldat genom att metallen hettades upp och blev flytande, då kunde man hälla den i en form och när den stelnade igen var den formad som en tennsoldat.

3. Socker kan förändras på olika sätt, t.ex kan det lösas i vatten och så kan de smältas och stelna.

4. Fem exempel på saker som inte får hällas ut i vasken är kemikalier, metaller, tändstickor, papper och andra fasta ämnen.

5. Farosymbolen för explosiv vara har vit bakrund och röd kant, den föreställer någonting som sprängs och det flyger bitar i explosionen.

6. tre exempel på rena ämnen är Koppar, kol och ättiksyra. De har alla olika egenskaper som t.ex ättiksyra som är väldigt surt. Tre exempel på blandningar är vatten (H2O), salt och brons.Vatten är en blandning av väte och syre.

7. Dekantering innebär att man silar bort fasta ämnen från flytande ämnen, te.x när man häller bort vatten från akvariet. Då har man låtit slammet sjunka till botten så man kan hälla bort vattnet utan att det värsta följer med.
Destillation innebär att man renar ämnen genom att koka dem och kyla ner ångan, t.ex när man ska rena saltvatten. 
Kromatografi innebär att man skiljer färgade ämnen i en lösning från varandra genom att se hur snabbt de sugs upp på en pappersbit, för då får man olika färgränder som man kan läsa av. Det kan man t.ex använda när man ska identifiera pennor som alla ser lika dana ut, men när man använder kromatografi så ser man att en svart penna kan innehålla många andra färger.

8. Jag använder metoden Destillation för att rena saltvatten. 
Jag använder Dekantering för att sila bort fasta ämnen. 
Jag använder Kromatografi för att skilja på färgade ämnen i en lösning.

9. vanligt koksalt har den kemiska betäckningen natriumklorid. Det är viktigt när man är kemist att man använder det rätta ordet på olika ämnen, annars kan det bli riktigt knasigt.

10. En typisk egenskap för koksalt/natriumklorid är att de är lätt lösligt i vatten. Alltså om man häller det i vatten så syns det inte för att det har löst sig väldigt lätt. 

Förstår du?

1. Några exempel som visar att ämnen förändras men inte försvinner är t.ex du gör isglass, då fryser du ner vätskan så att den blir i fast form, men om du tar ut den ur frysen så tinar den och man kan se att det fortfarande är samma ämne. Ett annat exempel är att vattnet i sjöar och hav värms upp och blir vattenånga som far upp mot himlen och bildar moln, när det sedan regnar ser vi att det fortfarande är vatten.

2. För att arbeta på ett undersökande sätt i kemi så ska man noga sätta sig in i problemet och sedan utgå från det man redan vet och man gör en rimlig gissning. Efter det så ska man ta reda på om hypotesen stämmer genom att göra en undersökning, när man gör den så ska man anteckna sina resultat t.ex vad man ser och hör. Utifrån det kan man dra en slutsats. Men ibland kan experimenten var felaktiga och det kan komma fler problem från resultatet. Så länge man skriver vad som gick fel så är labbraporten lika värdefull som en det gick rätt i. 

3. Det är viktigt att ha regler för avfall på laboratorier för att vissa ämnen kan vara giftiga eller farliga för miljön. Om man då häller ut dem i vasken så far det ut i avloppet och det är jättefarligt. Därför så ha man regler för vad man får hälla ut i vasken och inte. Det är också viktigt att veta att om ett ämne har farit ut ur t.ex en burk eller annan behållare så ska man inte hälla tillbaka ämnet eftersom att ämnet kan ha ändrat sig i luften och kan då ha fått helt andra egenskaper.
4.  ett exempel på dekantering är när man häller bort vattnet från akvariet men sanden lämnas kvar på botten. Ett exempel på destillation är när man destillerar saltvatten till vanligt vatten. Några exempel på filtrering är när man gör kaffe, te och pasta. när man gör kaffe så använder man ett kaffefilter, när man gör te använder man en te påse och när man gör pasta så använder man ett durkslag. det är några exempel på filtreringsredskap.

5. Ett rent ämne är en substans som bara innehåller ett ända ämne och har speciella egenskaper. T.ex koppar, det innehåller bara ämnet koppar och har egenskapen att det leder ström bra.

6. Skillnaden mellan att kunna recept som egypterna gjorde och kemi är att egyptierna använde det som man kallar våtkemi, det vill säga att de tog reda på ämnens egenskaper genom att titta på ämnen och se vad som händer. Nuförtiden så ser vi inte bara vad som händer utan vi vet också vad som händer. Så egyptierna kunde bara recepten och visste att om man värmer guld så smälter det och då kan vi forma det, men nuförtiden så vet vi att det är kemi och vi vet vad som händer när vi smälter guldet och formar det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar