NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

torsdag 30 mars 2017

Huden



1. Vilka tre lager består huden av?

Huden består av överhud, läderhud och underhud. Överhuden är det yttersta och det tunnaste lagret. Det är överhuden som är det främsta skyddet mot omvärlden, t.ex. så skyddar den mot uttorkning och bakterier. I överhuden så finns det inga blodkärl och därför så dör hudcellerna väldigt snabbt. Men det produceras också nya celler underifrån, i överhudens tillväxtlager, som ersätter de celler som dött. Lagret av döda celler kallas för hornlagret. Läderhuden är under överhuden och är mycket tjockare än överhuden. I läderhuden så finns det blodkärl, känselkroppar, svettkörtlar, hårsäckar och talgkörtlar. Underhuden är det innersta skiktet av hud. I underhuden så finns  fettvävnaden. Den är stötdämpande, isolerar kroppen så att man inte fryser och fungerar som en näringsreserv. När vi inte har mat som vi kan få näring ifrån så tar kroppen från fettvävnaden. Det är en egenskap som lever kvar från tiden då vi människor inte alltid kunde hitta mat, men eftersom vi hade fettvävnaden så kunde vi överleva. Människokroppen är alltså anpassad till perioder av svält. Nu förtiden så behöver de flesta inte svälta men fettvävnaden finns fortfarande kvar och det leder till att många blir överviktiga. 
Fettvävnaden består av fettceller och till skillnad från muskelcellerna så ökar antalet fettceller och de blir större när fettmängden ökar. När man sedan, t.ex. går ned i vikt, så minskar inte antalet fettceller med de blir mindre. Därför är det mycket lättare för de som har varit överviktiga att bli det igen än för en person som inte varit överviktig förut. 

2. Nämn tre uppgifter som huden har. 

Huden har väldigt många uppgifter. Den skyddar oss mot yttervärlden, till exempel bakterier, smuts och stötar. Det är främst överhuden som skyddar mot det. Huden har också uppgiften att hålla kroppstemperaturen. Om vi blir för varma så ser huden till att vi svettas och i huden så finns också fettvävnaden som hjälper oss att hålla värmen. En tredje viktig uppgift som huden har är att hålla kvar vätska i kroppen. Vätskor är t.e.x vatten och blod. Brännskador på huden kan göra att man förlorar mycket vätska. 

3. Förklara vad pigmentet är för något.

Pigment är färgkorn i överhuden som skyddar mot farlig solstrålning. Olika personer har olika många färgkorn i huden, och det gör att vi har olika mörk hud och olika lätt att bli brun. Pigmentet skyddar mot solen genom att pigment-mängden ökar när vi träffas av solstrålarna och då tål huden strålningen mycket bättre. Pigmentet finns också i håret på kroppen. Desto mörkare pigment man har, desto mörkare hår har man. När man blir äldre så kan pigment-mängden minska vilket leder till att håret kan bli grått och sedan vitt. 

4. Varför får vi ibland gåshud?

Vi får ibland gåshud på grund av hårresarmuskeln. När vi upplever kyla eller rädsla så kan hårresarmuskeln som sitter fats i hårsäcken spännas och då får vi gåshud. 

5. Varför blir huden rynkig hos äldre personer?

Huden blir rynkig på äldre personer eftersom den förlorar sin elasticitet. I läderhuden så finns det så kallade elastiska trådar och det är dem som gör att huden blir jämn och slät. Men när man blir äldre så blir trådarna mindre elastiska och då så blir huden rynkig. 

6. Förklara hur det kommer sig att vi får pormaskar och finnar?

Pormaskar och finnar orsakas av talgkörtlarna som finns i läderhuden. Talg är nödvändigt för att huden inte ska torka ut, det lägger sig som ett skyddande lager på huden. Men i puberteten så kan det bildas mycket mer talg och det kan leda till pormaskar och finnar. En pormask är när det bildas en propp i talgens utförsgång. En finne är när det blir en infektion i utförsgången. Om man sedan klämmer eller rör på finnen så kan det leda till att man sprider infektionen vidare och får mer finnar. Man kan också få hudsjukdomen acne. 
När puberteten är över så försvinner ofta finnarna, men saker man kan göra för motverka finnar är att tvätta ansiktet med vatten och vara ute i solen. 

7. När du blir varm så behöver kroppen kyla ned sig, förklara hur det går till. 

Kroppen kyler ned sig genom att man svettas. I läderhuden så finns det svettkörtlar och de pumpar ut svett, vilket är vatten och salter, på hudytan. Det kyler ner kroppen genom att svetten avdunstar. Kroppen kyler också ned sig på ett annat sätt. När vi är varma så pumpar mer blod genom blodkärlen i huden och det gör att blodet blir svalare inan det pumpas till andra delar av kroppen. På så sätt hindrar huden oss från att bli överhettade. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar