NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

tisdag 3 maj 2016

Läsdagbok 4 - Huvudperson, fokalisator och antagonist

Tittel: ur askan

Huvudpersonen i boken är Alina Starkov. Det kan man se för att boken handlar om hennes liv. Sedan första boken så har man fått följa karaktären på hennes resa från en hjälplös, föräldralös, kartritare i armen, till en häxa som försöker lära sig sina förmågor, till hennes flykt, hennes jakt på magiska djur som ska hjälpa henne och tillslut får man se hennes liv som någon som betraktas som ett helgon. Man har kunnat se hur hon har växt som person, både fysiskt och mentalt. De andra karaktärerna i boken följer man inte alls lika ingående som Alina, så det är hon som är huvudkaraktären. 
Alina är också Fokalisator, det kan man se när man får veta hennes tankar, känslor och hur hon ser på situationen. Om hon inte vet vad som händer, eller om hon inte vet vad som kommer att hända, så vet inte den som läser det heller. Det kan man se i t.ex den här meningen: 
”Jag kände upphetsningen ila genom oss allihop, känslan av att vi var nära nu, och vi eggade varandra att klättra vidare.” 
Där kan man se att Det är Alina som känner något, för det är hon som berättar historien. I prologen och epilogen är det någon utomstående som är fokalisator, men för det mesta så är det Alinas perspektiv man får se. 
Antagonisten, motståndaren, är skuggmästaren och hans arme av skugg-monster. I första boken i serien så började skuggmästaren som en person som bara ville hjälpa Alina, men senare i boken så får man veta att han har utnyttjat henne. När Alina flydde från honom har han hela tiden försökt hitta Alina igen och använda hennes krafter. Flera gånger har Alina trott att hon har dödat skuggmästaren men han har alltid kommit tillbaka med förnyad kraft. 
I den här boken har man fått veta mycket om skuggmästarens bakrund och avsikter, vilket har lett till att huvudpersonen blir osäker om han verkligen är den onda. Men han är ändå det tydliga hotet mot Huvudpersonen och hennes vänner. Det finns också saker som inte är en karaktär som är motståndare. som t.ex ett stort svart område fullt av monster som skuggmästaren villl använda för att ta kontroll över landet, och Alinas oförmåga att besegra skuggmästaren. Genom alla böcker har hon märkt att hennes kraft är för svag, så hon försöker hela tiden göra den starkare, men hon vet inte vilka förödande konsekvenser det kan få. Så det är också en antagonist i boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar