NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

tisdag 17 maj 2016

Protestantismen frågor

1. Kungen bestämde att Sverige skulle vara protestantiskt  Varför fick inte var och en tro som de ville?
Gustav Vasa, som var kung under Sveriges reformation ville ha kontrollen över kyrkan. När Sverige var katolskt så var det påven i rom som styrde kyrkan men Gustav Vasa ville att kyrkan skulle tillhöra staten. Han reformerade då kyrkan så att den blev protestantisk och det var han som var kyrkans ledare. Det skulle bli svårare för Gustav Vasa att hålla ihop landet om man inte hade samma religion. Under den här tiden var det en väldigt viktig sak eftersom att Sverige höll på att bli sitt eget land. Man var också lite rädd att påven som hade så mycket makt, skulle ta över. Kyrkan hade också mycket material som t.ex guld och andra metaller, det ville Gustav Vasa ha. I protestantismen så står det att det kyrkan äger, äger också folket. Så Gustav Vasa tog det till sin fördel och han tog mycket av kyrkans rikedomar. När Sverige hade mycket skulder att betald tog Gustav Vasa mycket från kyrkan för att betala tillbaka skulderna. 

2. Hade Sverige varit annorlunda i dag om landet fortsatt att vara katolskt.
Sverige hade definitivt varit annorlunda om det fortfarande var katolskt. Nu när Sverige är protestantiskt så har det så småningom lett till att man får välja om man vill vara kristen eller inte och man får också välja om man vill vara med i katolska, ortodoxa eller protestantiska yrkan. Om vi aldrig hade blivit protestantiska skulle vi kanske fortfarande vara tvingade att vara med i den katolska kyrkan, våra gudstjänster skulle vara på Latin och de flesta i Sverige skulle ha en helt annan syn på kristendomen och kyrkan. Det skulle nog inte heller vara staten som styr över kyrkan utan det skulle vara påven i rom. I Sverige skulle inte många saker som det moderna samhället utvecklat vara förbjudna, till exempel skulle homosexualitet var förbjudet och man skulle kanske inte få skilja sig. 

3. Får man tro som man vill i Sverige i dag?
Idag så finns det ingen lag som säger att man måste vara kristen eller ha någon annan speciell religion. Nu får man välja vilken religion man ska ha. Det finns olika kristna församlingar, protestantiska, katolska och ortodoxa. Det finns också andra religioner som t.ex Islam och Buddhismen i Sverige, det finns såklart de som är ateister också. Det står i lagen att man inte får kränka någon på grund av ens religion, och jag tycker att de flesta är väldigt accepterande mot folk som har andra religioner. När det t.ex finns en Muslim i skolan så har man fixat så att han eller hon får mat utan fläskkött och man respekterar att han eller hon har en annan religion. 

4. På vilket sätt ifrågasatte martin luther den katolska kyrkan under 1500-talet? Utgå ifrån följande punkter och besvara frågan.

  • Avlat
Ett avlatsbrev var ett brev man kunde köpa och gjorde att man slapp hamna i skärselden när man dog. Martin Luther ansåg att prästerna inte kunde lova att de blev förlåtna och att det var endast gud som kunde frälsa en. Kyrkan knäade också mycket pengar på avlats breven och det tyckte inte Martin Luther var bra.

  • Påven
Påven hade mycket makt under Martin Luthers tid och han ansåg sig mer värd en alla andra. Martin luther ansåg att det inte var påven och prästerna som bara kund tolka bibeln, han ansåg att alla människor kunde göra det. Detta ledde också till att han ville att bibeln skulle översättas på alla olika språk för att alla skulle kunna förstå den. Inte bara prästerna som hade lärt sig Latin, bibeln var nämligen bara skriven på latin. 

  • Celibat

Celibat betyder att man inte får gifta sig och man får inte skaffa barn. I katolska kyrkan ska och skulle man leva i celibat om man var präst, påve, munk eller nunna m.m. Martin Luther tyckte inte att det var rätt. När hans lära började sprida sig sa han att han inte tyckte att celibat var nödvändigt för att vara andlig. Han gifte sig och fick barn med en före detta nunna som hette Katarina von Bora. Detta har lett till att de flest präster i Sverige är gifta och har barn eftersom att de flesta kyrkorna i Sverige är protestantiska. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar