NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

onsdag 12 april 2017

Jämför skelett



Fiskarna var först i evolutionen. Det kan man se eftersom de har fenor istället för ben, andas med gälar istället för lungor och har en väldigt liten plats för hjärnan i skallen. Eftersom de inte har några lungor så behöver de inte en bröstkorg som skyddar dem. De behöver inte ett särskilt kraftigt skelett eftersom de lever i vattnet  De har en väldigt primitiv och simpel uppbyggnad av sitt skelett. 
Sedan kom Groddjur i evolutionen. De kan man se eftersom de lever både i vatten och på land och därför har skelettet utvecklats. Som yngel så andas de med gälar och lever i vatten, när de blir stora så andas de med lungor och lever på land. För att leva på land så har grodor utvecklat ett kraftigare skelett än fiskar. De har utvecklat ben istället för fenor och tar sig fram genom att hoppa. För att kunna hoppa fram så har de utvecklat väldigt stora bakfötter och spänstiga bakben. De har, så som fiskar, ett litet utrymme för hjärnan i skallen. Grodor har inte heller en bröstkorg, även fast de andas med lungor. Grodor har en mer komplicerad uppbyggnad på skelettet än fiskar. 
Längre fram i evolutionen kommer däggdjuren, t.ex. kanin och människa. Kaniner lever på land och har därför ett kraftigare skelett än fiskar, och de lever på land och andas därför med lungor. Precis som grodan så tar sig kaninen fram genom att hoppa. Därför har den, så som grodan, spänstiga bakben med stora fötter. Kaninen är dock större än grodan, och den har en bröstkorg eftersom lungorna och andra viktiga organ måste skyddas. Kaninens käke är mycket större och kraftigare än grodans, ryggraden har också utvecklats och den är längre samt böjd. Även kaninen har ett litet utrymme för hjärnan i skallen. Kaniner har en mer komplicerad uppbyggnad på skelettet än fiskar och grodor och har utvecklats längre fram i evolutionen. 

Människor är också däggdjur. Kaniner och människor, som båda är däggdjur, har liknande skelett. Vi har båda ryggrad, bröstkorg, bakben och kraftiga käkar m.m. Men människor har utvecklat upprätt gång vilket gör att vi kan använda våra händer till mycket mer och vi har ett stort utrymme för hjärnan i skallen vilket ger plats till våra stora hjärnor. Det har gjort att vi är de mest utvecklade djuret.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar