NO, SO, MATTE, SVENSKA, FRANSKA, MUSIK, IDROTT OCH HÄLSA, BILD

tisdag 4 oktober 2016

Amerikanska Revolutionen: En snabbkurs



1. Nämn några saker som orsakade koloniernas revolt mot England.

Ekonomi var en av många orsaker till koloniernas revolt. England såg Kolonierna som deras tillgång och att de skulle få använda kolonierna att hämta råvaror så att England skulle kunna tjäna pengar. I parlamentet stiftades många lagar gällande handeln med Kolonierna så att England skulle känna mer på det. Parlamentet införde t.ex stämpelskatt. England förbjöd också kolonisterna att bosätta sig i vissa områden för att undvika konflikter med indianerna. Kolonisterna gillade inte det som parlamentet bestämde och ville inte t.ex betala stämpelskatt. De fick inte heller ha en representant i parlamentet så de fick inte vara med och bestämma någonting. 

2. Nämn fakta om Bostonmassakern.
Bostonmassakern inträffade år 1770 och började som ett gräl mellan kolonister och soldater i den brittiska armen utanför tullhuset i Boston. Det var utanför tullhuset eftersom det hade varit komplikationer med tull mellan kolonierna och England. Kolonisterna hade bojkottat (vägrat handla med) brittiska handelsskepp så britterna hade blivit tvungna att ta  bort alla tullar. I Bostonmassakern så dog 5 kolonister, de blev ihjälskjutna av brittiska soldater. 

3. Nämn fakta om Boston Tea Party.

Boston tea party inträffade ca tre år efter Bostonmassakern, år 1773. Det var några kolonister som klädde ut sig till indianer och överföll ett skepp i Bostons hamn. Sedan så slängde de allt te som fanns på skeppet över bord så att det gick till spillo. Allt te de slängde över bord var värt 25 000 pund. Efter den här händelsen så stängdes Bostons hamn och händelsen var en av det gnistor som tände revolutionen. 

4. Nämn fakta om Lexington.

I Lexington så avfyrades de första skotten i frihetskriget, det var i april år 1776. Alltså tre år efter Boston tea party. Kolonisterna började skapa sin arme för att strida mot Englands arme som var mycket bättre rustad för krig. Kolonisternas arme var ledd av George Washington.

5. Vad hände 4 juli 1776?

Det var den 4 juli 1776 som oavhängighetsförklaringen/frihetsförklaringen eller the declaration of Independence som den heter på Engelska lästes upp. Dokumentet lästes upp i Philadelphia och var skrivet av Thomas Jefferson, Benjamin Franklin och John Adams. I Dokumentet stod det bland annat om mänskliga rättigheter som t.ex liv, frihet och strävan efter lycka. Det stod att alla människor ska ha de här rättigheterna för att vi alla har skapats lika. Den 4 juli är nu USAs nationaldag. 

6. Nämn fakta om stars and stripes.

Efter att Kolonierna hade tagit sig lös från Storbritannien så blev kolonierna ett eget land, USA. Symbolen för USA blev deras flagga som kallas stars and stripes. Ränderna och stjärnorna representerar kolonierna. Från början så fanns det 13 stjärnor och 13 ränder, men med tiden så har det lagts till fler stjärnor eftersom det tillkom fler delstater. Nu så finns det 50 stjärnor på flaggan. Men det finns fortfarande 13 ränder. Flaggan har färgerna röd, vit och blå, Ränderna är varannan röd och varannan vit. Stjärnorna är vita och bakgrunden är blå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar